Kedves olvasóimat elhanyagoltam a most divatos ételreceptekkel kapcsolatos kérdésekben. Udvariatlan magatartásomért elnézést kérek és gyorsan pótolom ebbéli hiányosságomat. Rabja vagyok a konyhai alkotásoknak, nem volt hát egyszerű választás a könnyedebb nyári ételek közül pont a tzatzikit kiemelni, amelyet gazdag ízvilága, lágysága, sokrétű felhasználási lehetősége miatt ajánlok figyelmükbe. Vacak, ipari módon előállított tzatzikit lehet kapni minden boltban, de az igazi az, ha magunk készítjük el.
A hozzávalók: 1 darab kígyóuborka, só, 2 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg görög joghurt, 1 db citrom leve, 1 csokor kapor. Az első lépés, hogy az uborkát lereszeljük, aztán megsózzuk, és hagyjuk, hogy levet engedjen. (Nyomkodhatjuk is a folyamat gyorsítása érdekében.) Áthűtjük közben a görög joghurtot kb. húsz percre a mélyhűtőbe téve. Tálba tesszük és elkezdődik a varázslat! Olivaolajjal mixeljük a zúzott fokhagymát és beleöntjük a joghurtba, amit követ az ízesítés. Keverünk hozzá citromlevet ügyelve az arányokra, hogy ne legyen túl savanyú, és julienre vágott kaprot. Az uborka hozzáadásával elvileg kész is az alkotás. Tabudöntögetéssel azonban egészen elképesztő íz- és színvilágú tzatzikit is előállíthatunk a fenti alapokon.
Zabpehellyel dúsítva például akár teljes értékű reggelit is készíthetünk vegák számára. Igazi gurmék számtalan módon variálhatják! Egyszerűbb megoldások közé tartozik például a kapor helyett mentával felütni, ezzel egészen érdekes ízeket lehet kihozni. Ginzenggel is lehet próbálkozni azoknak, akik nemcsak a konyhaművészetekben számítanak igazi ínyenceknek. Lestyán használata esetén mindenképpen figyelni kell az arányokra, annak rendkívül intenzív íze miatt. Először a levelével érdemes kísérletezni, haladók a gyökér lereszelésével is újíthatnak. Rendkívül fontos azonban, hogy először kis adagokban teszteljük a szükséges mennyiséget, mert könnyen elrontható a tzatziki alap.
És ha kellő jártasságot szereztünk az ízek világában, a színekkel is játszhatunk. Sárga színű tzatzikit ettek már például? Olyan egyszerű pedig! Lehet sáfránnyal színezni, amelyet ezért vegák is fogyaszthatnak. Tyúkhúsleveskocka felhasználásával viszont nem csak sárga szín nyerhető, hanem a megszokottól eltérő íz is. (Átmeneti kísérletező kedvem eredménye, nem dicsekszem vele.)
Nemes egyszerűséggel így foglalhatom össze Önöknek a tzatziki öntet készítése során elért eredményeimet, melyet jószívvel bocsátok az Önök rendelkezésére, hátha akkor nem lesz elegük belőlem.
Kövess minket Facebookon!
Utolsó kommentek