HTML

Kövess minket Facebookon!



 

Kampányszöveg-generátor
by Elegemvan.blog.hu

Kattints a "Generálás" gombra!

 

Celebhír-generátor by Elegemvan.blog.hu

Kattints a "Generálás" gombra!

 

"Idealisták és gonosztevők összeálltak, álság levegőköveiből várakat csináltak, teleujjongták a világot, hogy a Kárpátok alatt kiépült Európa. A nagy Humbug nem Európának ártott meg, a hazugságot itthon hitték el. Miért hazudtak már az apáinknak, és miért adták a hazugságot tovább? Minekünk váltig azt mondták, hogy itt Európa van, kultúréletre készültünk, s megfeszített idegekkel rángattuk magunkat egyre előbbre." (Ady)
"Colin szerelmese márványszépségű combjait csodálja. Egyszer a jobb tűnik szebbnek, máskor a bal. Ne habozz barátom szól ő, hagyd, hogy én döntsek, az igazság a kettő között van." (Alexis Pyron, 1689-1773)

Elegem van...

Címkék

áder (1) adminisztráció (4) adó (4) adós (10) ajándék (1) albérlet (1) Alföldi (1) alkotmánybíró (1) államtitkár (2) állás (1) állatkert (1) alvás (2) Angelina (1) arab (1) árak (1) atom (1) Auchan (2) autó (2) Balaton (2) baleset (3) balog (1) baloldal (78) bank (33) barát (2) barlang (1) bayer (1) beavatkozás (3) becsapás (111) behajtás (4) Belgium (1) Bernanke (1) beruházás (1) bevándorló (7) bicikli (1) bíró (2) bíróság (5) bírság (3) bizalom (125) biztonsági (3) biztosítás (2) biztosító (3) bkk (4) bkv (4) blokk (1) bocsánatkérés (3) bolt (1) bosszantó (1) brexit (1) Brüsszel (1) Budapest (3) büdös (1) bukás (3) bulvár (4) burger king (1) busz (4) bútor (1) cég (1) cigány (1) cipő (2) coca-cola (1) család (10) Csányi (1) csend (2) csirke (2) dal (1) Darwin-díj (1) devizahitel (15) diák (1) dinnye (1) dollár (2) Eb (4) ebéd (3) edző (1) egészség (2) egyetem (3) egyház (4) egymást tapossák (1) elektronika (1) életérzés (121) életmód (13) elnök (54) ének (4) énekes (3) esküvő (4) étel (7) étrend (1) étterem (4) EU (67) euró (3) európa (89) fagy (1) fagyi (1) fagylaltozó (1) fejlődés (1) felelőtlenség (6) felsőoktatás (3) felügyelő (1) fénykép (1) férfiak (5) festészet (1) fidesz (12) film (4) FKF (1) foci (13) fodrász (1) fogyás (2) főiskola (2) fölösleges (10) forint (1) forradalom (1) főzés (1) franciaország (1) fürdés (1) gazdaság (2) generáció (3) glamour (1) gól (1) gumi (1) gyárfás tamás (1) gyarmat (4) gyarmatosítás (6) gyaur (1) gyerek (7) gyereknevelés (1) gyermekrák (1) gyűjtés (1) gyurcsány (35) Habony (1) háború (4) Habsburg (2) hal (1) halál (3) házasság (1) hazugság (5) hernádi (1) híradó (2) hit (4) hitelesség (1) hitelezés (1) hízás (1) holland (1) hollywood (1) hörcsög (1) horoszkóp (1) hotel (1) hulladék (1) hülyeség (46) hús (1) húsvét (4) idegesítő (47) időjárás (1) időjárás-jelentés (1) idős (1) IKEA (1) IMF (1) ingatlan (4) integráció (1) irodalom (1) iskola (5) ismerős (3) ismerősök (3) iszlám (3) ital (1) ítélkezés (2) jacks burger (2) Jalta (1) james bond (1) játék (1) jég (1) jellem (1) jobboldal (104) jog (1) Jolie (1) jóslás (1) jövő (1) Juncker (1) Kaposvár (1) kapzsiság (2) karácsony (3) karrier (4) kdnp (1) kedvezmény (1) kehi (2) kéményseprő (1) kenőpénz (1) keresztény (7) kertitörpe (1) kína (1) kirándulás (2) kiss lászló (1) kitüntetés (1) kívánság (1) klíma (1) kóka (1) kóla (1) kölcsön (2) kollégium (1) kommunizmus (1) konyhafőnök (1) könyv (1) kórház (1) kormány (135) környezetvédelem (1) korrupció (6) kövér (2) közigazatás (1) közlekedés (5) köztársasági (8) közterület (1) kuka (1) kukás (1) külföld (5) kultúra (2) kütyü (1) Lagarde (1) lakás (4) lakodalom (2) lázár (27) lemondás (5) locsolkodás (1) London (1) lopás (7) lottó (1) luxus (2) Magyarország (187) márka (1) Matolcsy (33) mcdonalds (3) megasztár (1) megtévesztés (76) meleg (1) melegjogok (1) menekült (3) menekültek (12) mentőcsomag (3) mentők (1) Merkel (8) Mészáros (1) mezőgazdaság (1) migráns (1) minisztérium (38) mnb (2) MOL (1) mozgás (1) mozi (2) mtv (1) munka (4) munkatárs (2) műsor (1) muszlim (7) művészet (1) nagyhét (1) nagy britannia (3) Németország (5) népszavazás (2) nők (5) Norvégia (1) nyár (2) nyugdíj (2) nyugdíjas (2) nyúl (1) offshore (2) oktatás (5) olimpia (2) olvasás (2) önkormányzat (1) őr (1) óra (1) orbán (131) orosz (1) Oroszország (10) orvosság (1) ősz (5) osztálykirándulás (1) pakolás (1) Paks (1) pályázat (1) pap (1) pápa (2) parizer (1) parkolás (1) párt (82) pénz (135) pénzmosás (1) pénztár (1) pihenés (4) plakát (2) pletyka (1) pokémon (1) polgármester (1) politika (168) posta (1) Pride (1) puccs (1) rabszolga (1) rajk (1) rákosi (1) regény (1) rejtő (1) reklám (2) rendőrség (5) riasztó (1) rogán (6) rokonok (4) rudolf péter (1) ruha (2) Semjén (2) síelés (1) Simicska (3) sorozat (1) sorsolás (2) spórolás (1) sport (4) stadion (2) strand (1) sváb (1) svédek (2) Svédország (3) szabadidő (1) szállás (1) számítógé (1) számítógép (1) Széll Kálmán tér (1) SZÉP-kártya (1) szex (1) színész (1) színház (1) szír (1) sznob (1) szokások (1) szórakozás (7) szórakoztatás (5) szóvivő (1) Szovjetunió (1) sztárok (1) sztrájk (1) szulejmán (1) szülés (3) szülő (6) tanár (3) tanulás (4) tanulmányok (1) táplálkozás (1) Tapolca (1) tarlós (2) tartozás (5) tavasz (1) tél (2) telefon (1) telefonálás (2) televízió (2) terror (3) tesco (3) test (1) tippmix (1) tisztesség (59) tisztség (12) tölcsér (1) törlesztőrészlet (4) török (2) Törökország (1) történelem (93) törvény (1) Trianon (1) trónörökös (2) tücsök (1) tv (4) ügyvéd (3) újság (3) újságírás (2) újszülött (1) ünnep (6) uralkodó (3) USA (13) utazás (6) utca (1) üzlet (1) vacsora (1) vadászat (3) választás (31) vallás (8) várakozás (1) város (1) vásárlás (18) vásárló (10) vegetáriánus (1) versenyhivatal (2) vidék (1) videó (2) Vietnám (1) villamos (5) wellness (1) x-faktor (5) zaj (3) zaklatás (1) zavarás (3) zene (8) zenekar (1) zöldhulladék (1) zöldség (1) zsidó (8) zsűri (4) Címkefelhő

Elegem van a parizert lenézőkből

2015.10.15. 21:26 Elegem Van

A parizer vagy más néven párizsi az egyik legnépszerűbb felvágott. Készítésének módja, tartalma városi legendák sorát ihlette. Én persze nem hiszek bennük, mert nekem van egy saját használatú. Egyik gyermekkori haveromnak a papája szocialista összeköttetéssel - a fiataloknak: protekcióval, a még fiatalabbaknak: a csókosán keresztül, a legfiatalabbaknak: a spanjától - nyári munkát szerzett a fiának a helyi húsüzemben. A srác röhögve mesélte, hogy a céges sapkája beleesett a parizer alapanyagokat összekeverő böhöm nagy gépbe. Megszeppenve sunnyogott az öreg szakikhoz, hogy milyen bűnt követett el, és le kellene állítani a gépet. Szinte már látta maga előtt, hogy a kárt vele fizettetik ki, az apja meg nadrágszíjjal hajkurássza a gangon némi szórakozást nyújtva a fülledt nyári estén unatkozó szomszédoknak. A szakik üres tekintettel néztek rá, nem is értették a problémát. A lelkiismeretes kiscsávó erőlködött még, mire az egyik szaki megszólalt emígyen: "Parizerbe az is jó." A srác a következő hetekben mindenhol parizert vett, hátha megtalálja valamelyikben a sapkája maradékát. Valaki más lehetett a szerencsés nyertes. Tehát a parizert lenézőknek nincs igazuk, csak el kell fogadni, hogy a parizer ilyen termék.

parizer.jpgkép forrása: nol.hu

A parizernek két barátja és két ellensége van. A két barát a fiatalság és a szegénység. Ezek egy ideig párban járnak, de sajnos egy idő után a fiatalság lemarad az úton, így már csupán a szegénység kíséri a parizert vagy a parizer a szegénységet. Fiatalon az ember gyereke nem foglalkozik a városi legendákkal, tömi magába a kaját, amely sokszor parizer. És milyen jólesik! Már a bölcsibe jön az első dózis, hogy később végig velünk legyen a befizetett tízóraik és uzsonnák óvodai, iskolai világában. Aztán egy-egy edzés vagy meccs után friss zsemlével mennyei eledel. A zsebpénzből talán kijönne két téliszalámis szendvics, de az kevés, a parizeresből akár ötöt is ki lehet hozni. A fiatalság és a csóróság miatt a parizer a mentsvár az egyetemi évek alatt reggelire, vacsorára dögivel. Aztán az életkezdésnek nevezett spórolós, részletekkel terhelt időszakban sokszor ez az egyetlen megfizethető kaja. Igaz ekkor tudatosabban jelenik meg a házi konyhaművészetben, a fiatal asszonyka már cifrázza, panírozza, tölti stb., ezzel hozván egy kis változatosságot a kellemesen megszokott unalmas ízbe. Ha ezen az életszakaszon túl van a szerencsés, és valamiféle egzisztenciát tudott teremteni, akkor mászik elő a parizer két ellensége, az egészséges életmód és az önhittség.

Az életkor előrehaladtával a különböző életmód magazinokra hallgatók mint jövendő gyilkosukat kezelik a parizert. Kirekesztődik ez a megszokott étel a mindennapokból, lenézett, szegény rokon lesz, akiről sajnálkozva állapítják meg, hogy káros. Helyette jönnek a saláták, koleszterinszegény eledelek. A másik ellenség az önhittség. Akinek sikerült némi életszínvonalat gründolni magának, az már nem akar emlékezni a csóró időszakra. A kézműves sonkák, kolbászok, lazacok kiszorítják a szegénységi szimbólumot. Néha esetleg, mint száraz alkesz a pohárért, úgy nyúl az önhitt ember a parizer után. Ez történhet titokban vagy direkt látványosan a: "Mélyre kell süllyednünk elvtársak, hogy felemelkedhessünk!"- jegyében. Ám hiába, a parizer mint száműzött kivándorol az önhitt ember konyhájából.

De a száműzöttek is visszatérnek egyszer. Leginkább az emberélet útjának vége felé, amikor a rágás gondot okoz. A pempős parizer könnyen csócsálható, ezért az öregotthonok sztárjává válik újra az addig lenézett, olcsó felvágott. Mert már azzal is fel lehet vágni, ha lecsúszik.

Nem tudom, hogy belegondolt-e bárki is, hogy a parizer az egyetlen ételünk, amely végigkíséri életünk. Ehhez képest lenézzük, megvetjük, unjuk, csúf városi legendákat terjesztünk róla. Több tiszteletet a parizernek!

Szeressük hát a parizert, akkor is, ha elegünk van belőle, mert benne van múltunk és sajnos a jövőnk is.


88 komment

Címkék: egyetem étel életmód életérzés bizalom parizer

A hozzászólásokat a bejegyzés írói, illetve a blog szerzői nem ellenőrzik, azok tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállalnak. Kifogás esetén adott komment eltávolíttatható -> elegemvanblog [kkc] gmail [p] com.

A bejegyzés trackback címe:

http://elegemvan.blog.hu/api/trackback/id/tr727971407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsanna Malac 2015.10.16. 07:18:03

Gyerekkoromban minden reggel párizsit kaptam vajas kiflivel. Imádtam,a mai napig emlékszem, milyen finom volt. Most is eszem, csak az a régi isteni íz örökre eltünt.

saks 2015.10.16. 08:52:23

Én is szeretem a mai napig, mindig szoktam venni. Párizsis vajas-zsömle paprikával - verhetetlen.

kewcheg 2015.10.16. 12:01:52

de akkor most egészséges vagy pedig nem..?

Jaffar 2015.10.16. 12:06:21

A szörnyü az, hogy a legolcsóbb osztrák parizer (Extrawurst) is agyonveri az egész magyar mezönyt...

Serrin · http://ecigiblog.blog.hu/ 2015.10.16. 12:07:59

Máig nagyon szeretem és eszem.

gj2k 2015.10.16. 12:17:14

Valószínűleg nem árulok el nagy titkot, de az összes! feldolgozott hús baromira egészségtelen. Vörös húsokból sem szabad sokat enni, még feldolgozatlanul sem.

deniro2 2015.10.16. 12:20:30

Párizsit ugyan nem eszem, de ez egy jól megírt bejegyzés, gratula.

Terézágyú 2015.10.16. 12:27:30

@kewcheg:
"de akkor most egészséges vagy pedig nem..? "

Eleve értelmezhetetlen ez a kérdés szerintem...

Terézágyú 2015.10.16. 12:30:35

@gj2k:
"de az összes! feldolgozott hús baromira egészségtelen"

Ami nincs feldolgozva, az meg jó?

gj2k 2015.10.16. 12:35:57

Legalábbis jobb, mint ezekkel a stabilizátorokkal meg ízfokozókkal meg tartósítókkal telinyomott szemét, ami becsomagolva a boltok polcaira kerül.

Terézágyú 2015.10.16. 12:41:36

gondolom te semmit nem veszel a boltban.

Kivlov 2015.10.16. 12:43:55

Menzás párizsikrémes kenyér, mindent vitt...

jova68 2015.10.16. 12:45:28

A kedvenc felvágottam 47 éve.

Álom Polgár 2015.10.16. 12:50:45

Párizsit és társait, olasz veronai,somogyi,
főtt abált fejhús stb. sokat ettem gyermekkorban.
Jó volt az íze és a szendvicsekhez nem kellet jobb minőség.
Aztán jött a rendszerváltás és úgy a 90-es évek elejétől sok minden eltűnt vele az jó íz is. Azóta nem eszem felvágottat.
Füstöltből is csak a hayományost.
Így "gondoskodott" a kereskedelem a mai terndnek megfelelően étkezési szokásaim megváltoztatásához.
De sorolhatnám: igazi paranyica, foszlós kifli és kalács .....és még hosszú a sor.

Wasfék 2015.10.16. 12:52:23

@gj2k: azt mitől jobb? azért mert nem tudod mi az a stabilizátor meg ízfokozó attól még nem méreg te gyökér...

hdnctrl 2015.10.16. 12:53:46

Önhittség... egyszerűen nincs ma finom parizer Magyarországon. 25 évvel ezelőtt én is szerettem, pedig volt otthon más is (téliszalámi is egészen gyakran), és nem azért, mert fogalmam se volt róla, miből készül. A zöld gumicsizmás történetet már akkor is ismertem. Egyszerűen: akkor finom volt (tehát: nem, nem csak annak gondoltam, mert csak az volt otthon), ma nem az. És ez sok más élelmiszerrel és itallal is így van.

gj2k 2015.10.16. 12:56:55

@Wasfék: erre nem is kell válaszolnom, a stílusod megteszi helyettem. . .

hdnctrl 2015.10.16. 13:00:53

@gj2k: kérdeztem már másoktól is: akkor mit lehet enni? Tegyük fel, hogy otthon nem akarom/tudom megtermelni és a termelői piac sem elérhető számomra.

Wasfék 2015.10.16. 13:06:55

@gj2k: nem vesztek semmit hisz ha akarnál se tudnál válaszolni.

Köldök_szösz 2015.10.16. 13:08:41

Az élet is egészségtelen: Tele van kudarcokkal, megpróbáltatásokkal ,sérülésekkel és végül így is úgy is halállal végződik.
Emellett pedig ahányan vagyunk annyi félék, ne zabáljatok meg minden nap 5 kiló párizsit mert az biztos nem lesz túl jó hatással rátok de 5 kiló bármi ugyanúgy nem...

Terézágyú 2015.10.16. 13:11:56

@gj2k:
csak arra gondolt, hogy egyél akkor gyökeret :)))))

Terézágyú 2015.10.16. 13:16:18

Egyébként miért pont a párizsiról mesélnek ilyen beleesős dolgokat? A virsliről miért nem??? Állagában az is hasonlóan félaprított és szétfőzött...
Mégse mondja senki, hogy ne egyél hotdogot, mert abban gumicsizma főtt...

szamaritánus 2015.10.16. 13:24:22

"Tehát a parizert lenézőknek nincs igazuk, csak el kell fogadni, hogy a parizer ilyen termék."

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

bazdmeg poszter, mekkora igénytelen állat vagy :DDDDDDDDDDD

csőcsere 2015.10.16. 13:25:01

Csókolom, én már megalapoztam az égzisztencijámat, tehát van itthon grana padano, pármai sonka, chorizo kolbász, lazac, rák és (dobpergés a háttérben) pick nosztalgia párizsi és pannónia sajt is. Mindegyiket szeretem és ezt nyíltan bevallom.
Akkor most dől az elmélet? :-)))

gj2k 2015.10.16. 13:25:27

@Wasfék: Veled mi van ember? Megvertek a suliban és most itt éled ki magad? Szánalmas névtelen senki vagy az internet láthatatlan bugyraiban. Ha véleményed van valamiről, tanuld meg normálisan elmondani, anélkül, hogy mocskolódnál. Akkor talán nem fognak megagyalni a többiek. Na szevasz.

RTB 2015.10.16. 13:29:24

nyilván az sem véletlen, hogy a növendék ékszerteknőst nem szabad 3X egymás után párizsival etetni, mert elpusztul.

Terézágyú 2015.10.16. 13:30:02

@gj2k:
"Akkor talán nem fognak megagyalni a többiek."

Senki nem akarja megagyalni őt :)

Téged se... pedig nem biztos, hogy annyira szimpatikus vagy itt a szövegeddel :)

Terézágyú 2015.10.16. 13:32:53

@RTB:
"nyilván az sem véletlen, hogy a növendék ékszerteknőst nem szabad 3X egymás után párizsival etetni, mert elpusztul. "

és az ember ehet háromszor egymás után ékszerteknőst?

Advanced Flight 2015.10.16. 13:33:07

Jó az, csak kell rá tenni egy kis gulyáskrémet.

gj2k 2015.10.16. 13:42:11

Ő gyökerez le engem, majd amikor próbálom kérdőre vonni, én vagyok az unszimpi. Ha valakit megtámadnak az utcán, ti odamentek segíteni a támadónak? De akkor még sok ilyen szép kommentet és troll kommentelőt kívánok ide közétek, boldogítson titeket.

mismásológép 2015.10.16. 13:42:12

@gj2k:
Ja, mindig van 1-2 segg, aki ezt hangoztatja.
Akkor te egyél zöldséget, mint a barmok, idióta.

@scuynat:
Már hogyne lenne. A Pick borjúpárizsija pl. kiváló.

Ami nincs ma sehol Magyarországon, az a jó sós-köménymagos kifli. A kiflikészítők (nem mondanám péknek egyiket sem, mert nem azok) valami tévképzetben élnek, és fél kiló sót raknak a kiflikre. Régen tudták, hogy csak egy kevés kell.
Meg egy kevés köménymag.
Páratlan volt, főleg frissen.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2015.10.16. 13:42:36

Attól romlott el az íze, hogy nem húsból készül, hanem bőrkepépből, "Mechanikailag szeparált hús"-nak nevezett nyálkából, vízmegkötő, ízfokozó és egyéb adalék anyagokból.

Ezt a szemetet parizernek hívni csak azért lehet, mert a húsipari szemétgyárak kilobbizták a profit érdekében.

Ha valamire való parizert szeretnél enni, akkor azt húsárban kapod meg. mert a HÚST meg kell fizetni. Ami olcsó (pl: 300ft/kg) az nem húsból, hanem hulladékból készül. Ajánlom tisztelettel a cikkíró figyelmében, hogy máskor a szemetet (még akkor se, ha a szegények azt veszik) ne vegye a védelmébe.

Terézágyú 2015.10.16. 13:43:20

@gj2k:
"Ő gyökerez le engem, majd amikor próbálom kérdőre vonni, én vagyok az unszimpi. "

Nem azért vagy unszimpi (ha az vagy), mert kérdőre vontad, hanem a nézeteid miatt. Ami miatt ő is támadott :))

mismásológép 2015.10.16. 13:43:50

@gj2k:
Jogosan teszi, mert barom vagy.

Terézágyú 2015.10.16. 13:45:51

@Magánvéleményem:
"Attól romlott el az íze, hogy nem húsból készül, hanem bőrkepépből"

Régen is abból készült.

Az állatok (disznó, tyúk, kacsa stb.) bőre ehető. Élelmiszer. Csak a miheztartás végett.

Nem magas minőségű természetesen, de az.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2015.10.16. 13:52:30

@szamaritánus: így igaz, aki a mostani parizernek nevezett szeméthalmot egy lapon említi az igazi parízerrel, ami borjúhús, szalonna, jég, só és fűszerek (mennyiségi sorrend!) összetétellel készül(t) az egy igénytelen barom.

griiischdoov 2015.10.16. 13:53:43

Unszimpi senki se lehet. Max antipatikus. Rántott Pariser borsófőzelékkel kiváló.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2015.10.16. 13:55:08

Nem élelmiszer, a hal pikelye is emészthető, mégsem nevezik élelmiszernek.
Ha a hússal együtt a bőrt is megsütik, az rendben van, de amikor a bőr az egyik fő összetevője az ételnek, az már nincs rendben.

lobster thermidor 2015.10.16. 13:57:09

@Jaffar:
Milyen igaz magyar ember az olyan, akinek az osztrák párizsi jobban smakkol? :)

wattafilling 2015.10.16. 13:59:07

a, Rántott párizsi
b, Párizsicsipsz (vékonyra szelve, olajban kisütve.)

TOPGUN 2015.10.16. 14:01:20

@deniro2: párizsi veszélyes, mert addiktív:)

Wasfék 2015.10.16. 14:02:30

@gj2k: még mindig nem tudjuk mi a baj a stabilizátorokkal meg a többi adalékkal. na ez a bajom. terjeszted a sötétséget. gyökér.

Naki vagyok kerdojel 2015.10.16. 14:04:45

@Magánvéleményem: Ez így van. Azt kapod, amit megfizetsz (what you get is what you paid for). Ha 300 forintot fizettél egy kiló valamiért, akkor abban nem biztos, hogy egyáltalán van hús (persze nem is zárnám ki teljesen).
Mindazonáltal a bolti párizsik mindegyike szar szerintem. Ami jót lehet kapni magánhenteseknél, annak 1200 forinttól indul kilója. De az olyan is (nagyon finom és kb. húsállagú).

fifibá55 2015.10.16. 14:08:00

Azért eszem már jó pár évtizede, mert van köztük olyan, amelyiknek egyszerűen szeretem az ízét. Ennyi.

Vagy úgy... 2015.10.16. 14:14:15

6 éves koromban ettem először parizert és zsemlét. Együtt! És akkor éreztem,hogy nagy dolgok várnak még rám az életben. De finom volt! Nagyon jó írás!

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2015.10.16. 14:15:25

@Terézágyú: Amúgy, csak hogy legyen viszonyítási alapod, 1985-ben láttam, hogy miből készül a sertéspárizsi, ott még nem volt a fő összetevő a bőr, az kellett a disznósajtba, illetve a szalámiba (a szalámiba a teljes (bőrös) hátaszalonna beleketült) a fennmaradó hulladék bedarálva ment a szárítóba és lett belőle táp.
Aztán jött a rendszerváltás, és jöttek a nyugati technológiák, és a profitmaximalizálás. Ami eddig ment az állatoknak, hirtelen emberi fogyasztásra alkalmas lett. Ha egy németnek vagy franciának feltálalnád a magyarok által elfogyasztott párizsit, instant leokádna. Arról sem vagyok meggyőződve, hogy a nyugaton kinyert bőrkepép és egyéb "alapanyag" nem a magyar párizsikban végzi, teljesen legálisan a hatóságok jóváhagyásával...

pityókaborsommelier 2015.10.16. 14:20:43

@Advanced Flight: nagy egy kis mustárt. Jobb napokon vajaskenyér volt párizsival, mustárral, gyengébbeken vajaskenyér mustárral. Máig szeretem, ez van.

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2015.10.16. 14:21:47

Én szeretem. Néha ki lehet jót fogni. A németeknél Lioner-nek hivják, ahány gyártó annyi féle.
Tavaly Párizsban ettem ilyesmit - nem párizsiknak hivták. Olcsó volt, és jónak tűnt.
Amikor kibontottam meglepve tapasztaltam hogy parizer, az az párizsi van benne. Jó volt.

mismásológép 2015.10.16. 14:30:02

@Terézágyú:
Magyarul nincs olyan, hogy maga minőség, ez anglicizmus, a high quality tükörfordítása.
Magyarul a minőség jó, kiváló, kiemelkedő stb. lehet.

@Magánvéleményem:
Disznósajtba bőr?
Te nagyon el vagy tévedve.

A mechanikailag szeparált hús pedig megint csak egy angol tükürfordítás, valójában géppel lefejtett húsról van szó, azt jelenti, hogy a csontról géppel teljesen lefejtik a húst. Persze, valóban így inak IS kerülnek bele, de az ilyen hús attól még nagyrészt hús.
A 300 Ft/kg ár pedig max. legenda, 1000 Ft/kg alatt nem nagyon kapsz párizsit.

"a mostani parizernek nevezett szeméthalmot egy lapon említi az igazi parízerrel"
Ja, mert te biztos ettél olyat. Hány éves is vagy?
Egyébként nem, a parizer (rövid i-vel) nem borjúhúsból készül eredetileg sem.

Alick 2015.10.16. 14:48:59

parizer = higított húshulladék lerakat

XEP 2015.10.16. 14:49:44

A parizer már nagyon régen nem olcsó.

2+1 2015.10.16. 14:59:31

Parizer 4 president!!!! :)
Tetszik a cikk!
Nálunk is kedvenc a parizer és bár tudjuk jól mi minden kerül bele-az esetleges sapkán kívül-, egyszerűen nem tudunk lemondani róla...talán azért, mert a sok újdonság és tudatosan egészséges életmód mellett amit úton útfélen belénk sulykolnak egy halvány színfoltja a nosztalgiának eme élelmiszeripari "remekmű"...

Kopi3.14 2015.10.16. 15:12:16

@Magánvéleményem: Akkor az éves libatepertő adagodat nekem is adhatod. A sertésbőr chipsszel, mangalicás csokoládéval együtt.
Mondták már, hogy a szűklátókörűség rossz?

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2015.10.16. 15:15:39

A bőr, a csont, az inak is ehetők, az égvilágon semmi rossz nincs bennük.

KK69 2015.10.16. 15:15:55

Nagyon jó a cikk! Aki nem érti... kár érte.

Én az "egészséges életmód" szakaszban vagyok éppen, próbálom a párizsit távol tartani a családomtól, de néha kikönyörgik. És persze én is úgy nőttem fel, ahogy a cikk említi, az ELTE büféjében a párizsis kenyeret vettem, nem a gombás melegszendvicset. És talán úgy végzem majd, ahogy a cikk írja.

Egyébként nem volt nehéz lemondani róla, itt (Kalifornia) egyáltalán nem finom a párizsi. Az érdekesség kedvéért mondom, itt Bologna-nak nevezik; valószínűleg sem Párizshoz, sem Bolognahoz nincs köze...

tlantos 2015.10.16. 15:24:25

@gj2k: roviden> barom :)
Ne egyel kacsat se, kakast se.

bjutka 2015.10.16. 15:25:20

Nagyon jo parizert lehet kapni a Pesti Nagycsarnokban, 1700- 2200 ft/ kg

tlantos 2015.10.16. 15:25:27

@Neked ugatok nem a házat őrzöm:
A Pontis gyartott regen Lioni parizsit :)
Sokkal fuszeresebb volt, es nagyon finom.
De a sima feherruhas ponts parizsi is finom volt,amig el nem b.sztak.

Aranytorkú Károly Művész Úr 2015.10.16. 15:38:07

@mismásológép:
Nyugodj, meg van 300-400 Ft parizer. Nézz körül egyszer egy Novro húsáruházban, ebben a műfajban verhetetlenek.

csoki és steak · http://csokissteak.blogspot.com/ 2015.10.16. 15:52:46

@mismásológép:
cáfolom, épp valamelyik nap keresgéltem 2 német hátterű boltláncban is párizsit és megdöbbenve tapasztaltam, hogy 600-800Ft/kg áron is simán lehet kapni párizsinak nevezett valamit. Próbáltam összehasonlítani a kb. 2 dobozzal mellette levő Pick sertés párizsival (1.600Ft/kg) és alapvetően az összetétel laikus emberként nem tűnt lényegesen másnak az olcsóval összehasonlítva. Nagyságrendileg mindkettőben 50% volt a hústartalom, az olcsóbbnál kicsit hosszabbnak tűnt az egyéb adalékanyagok listája. Kíváncsiságból megvettem az olcsóbbat (eddig jellemzően a márkásabb pick-et vettem) és az íze sem volt gáz, egész ehető volt, nagy különbséget nem éreztem.

élhetetlen 2015.10.16. 15:54:36

@pityókabor sommelier: Á, te sem tudod, mi a jó! Mustáros vajaskenyér. Még ilyet. A mustáros zsíroskenyér az igazi! Persze nem préselt zsírral, kisütöttet kell szerezni.

Peetee 2015.10.16. 15:56:00

@gj2k: A stílustól függetlenül van létjogosultsága a mondandójának. Betanultnak emberek a tévéből ilyen-olyan módon leszinkronizált külföldi dokumentumfilmeket, mindenre tudnak magyarázatot adni ,hogy az miért rossz/egészségtelen/mérgező...aztán lassan már ha a C-vitamint ascorbinsavnak írják le valahol, azt is mérgezőnek kiáltják ki...

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2015.10.16. 16:02:17

@mismásológép: Igen, a disznósajtba bőr is kerül, úgy látszik még nem vettél részt disznóvágáson... olyan igazi vidékin, ahol minimális hulladék keletkezik.
A legtöbb bőr ugyanis rajtamarad a szalonnán, sonkán csülkön körmön, de ami abált szalonna megnyúzásra kerül és megy darálva a hurkába, annak a bőre megy a sajtba azzal együtt ami pl: a fejen van.

@Kopi3.14: vannak kivételek, de pl a tömegesen egyéb felhasználásra nem kerülő marhabőr (az, ami bőriparban nem használható, és ami a bőrkepép nagyját adja). járj utána, hogy mit használnak és ne azon lovagolj, amit természetesen bőröstül fogyaszt az ember, pl körömpörkölt :-)

Álljon itt tanulságul egy "párizsi" összetevőinek leírása (természetesen mennyiség szerinti csökkenő sorrendben és a húspép nem más mint "Mechanikailag szeparált hús"):

SÁRVÁRI BAROMFIPÁRIZSI
Készült: baromfi húspép , víz, bőrkepép, szalonna, szójafehérje koncentrátum,
állományjavítók E 412, E 407 ,E 425, E 417, antioxidánsok E 326, E 301, E 330 konyhasó,
burgonyakeményítő, emulgeáló só E 450, ízfokozó E 621, cukorfélék,
természetes aroma, aroma-és fűszerkivonat és Na-nitrit felhasználásával.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2015.10.16. 16:06:26

És egy viszonylag jó leírás a "Mechanikailag szeparált hús" készítéséről:
hu.wikipedia.org/wiki/Mechanikailag_szepar%C3%A1lt_h%C3%BAs

külön kiemelem ezt a mondatot:
"... A pép az izomszövet mellett zsírszövetet, inat, ízületet és ízületi folyadékot, gerincvelőt, csonthártyát, csontot és csontvelőt, illetve egyéb nemizom szöveteket is tartalmaz, ezért a legtöbb országban a mechanikailag szeparált húst az összetevők között „hús” néven nem szabályos feltüntetni. ..."

élhetetlen 2015.10.16. 16:09:33

@mismásológép: Lehet, hogy te vagy eltévedve. „Disznósajtba bőr?”. Egy rendes disznósajt vágott felületén látszik a húskocka, a szalonnakocka, a bőrcsik, stb. (még azt is látod, hogy mit eszel).

élhetetlen 2015.10.16. 16:25:26

Egy biztos, a minőség nagyon sokat romlott, talán az új, pénzorientált tulajdonosoknak köszönhetően, akik nem adnak a „nevükre”. Bedőltem pár hónapja, Kaiser (azt hittem, ez egy „márka”), páros debreceni. Megpróbáltam megsütni, nem sikerült, fél ujjnyi ragacsos trutyi lett a serpenyő alján. Most lett a debreceni hungarikum. Ezt csak azért írtam, mert itt többen jönnek a drágább jobb szöveggel, ami sajnos nem igaz, így nehéz megtalálni az ehető terméket.

bélabú1 2015.10.16. 17:00:31

Az ekszerteknosos temahoz: azert nem szabad a teknost parizsival (es mas felvagottal sem) tartosan etetni, mert egyreszt tul zsiros neki, masresz tul sos. Ennyi az oka, es nem az, hogy mindenfele karos cucc lenne a parizsiban.

Messzi Vetek 2015.10.16. 17:32:06

@bélabú1: kivéve persze, ha a sok zsírt és a sok sót nem tekintjük "káros cuccnak" - legalábbis az ékszerteknősre nézvést.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2015.10.16. 17:32:12

Ez nem étel, ez élelmiszeripari hulladék, de piacra dobták, a sok hülye úgyis megveszi. 50%-a "hús", szerintetek a többi az mi? Persze az ízfokozók miatt nagyon finom. Gondolom a kutyaszart is megennétek ha megszórnám egy kis nátrium-glutamáttal.

bélabú1 2015.10.16. 18:01:57

@Messzi Vetek: igen, ez egy masik kerdes, hogy mennyi zsir vagy so szamit karosnak az emberi test szamars. Mert ebbol a szempontbol a teli szalami, a gyulai kolbasz, a toportyu, a szalonna, stb. is karos, pedig ezek korantsem tartalmaznak annyi, masok altal szemetnek tekintett anyagot, mint a parizsi.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.16. 18:06:56

Nagyon nem mindegy hogy milyen párizsiról van szó. Van aminek már a szaga se jó, és vannak egész finomak.(Utóbbi tartalmaz húst is)

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.16. 18:08:41

@élhetetlen: A debreceni az katasztrófa, bárhol veszi is az ember.

paranoise 2015.10.16. 18:38:03

@RTB: OFF: Nem vigasztalni akarlak, de az ékszerteknős akkor kezd haldoklani (legkésőbb), amikor hazaviszed, sokkal többet árt neki az, ahogyan otthon tartani tudod, mint neked bármilyen ízfokozó...
Egyébként a párizsi igenis jó is tud lenni, és a dolog még csak nem is feltétlenül árfüggő.

bandigyerek 2015.10.16. 19:18:40

A COOP füstölt ízű baromfi párizsija kifejezetten jó és nincs 600 pénz kilója.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.16. 19:20:19

@paranoise: Igen, melyik az, amelyik "ócó sz jó"?

Csak Norris 2015.10.16. 19:53:16

Nem is értem, a magyarok mitől ilyen sznobok? A németek, akiknek állítólag sokkal jobban megy, nap mint nap eszik a párizsi szerű termékeket. Mortadella néven, vagy épp líoner néven.
De pl. sütnek Leberkäse-ét, tiszta párizsi, megsütik pirosra, majd zsemlében mustárral, vagy akár krumplival meg mustárral megeszik. Mi meg nem látunk a jóléttől, és a "rántottparizel" csak a 80-as évek csóró kajája.
Ugyanez a virslipörkölt is.

kalbász 2015.10.16. 20:03:11

"a fiatal asszonyka már cifrázza, panírozza, tölti stb"

A hányinger kerülget bakker.

kalbász 2015.10.16. 20:06:41

Már bocs, de ha ehhez az élelmiszeripari maradékhoz hozzácsapnak némi ízfokozót meg "válogatott" fűszereket és becsapják az érzékszerveidet, akkor már jó is?

Nincs 600 és füstölt.

Édes, kedves jó istenem.

Teem (törölt) 2015.10.16. 20:16:20

gj2k és wasfék ajánlom figyelmetekbe:

kepfeltoltes.hu/view/131120/daily_gifdump_501_03_www.kepfeltoltes.hu_.gif

Üdvözlet

Péter Pál Nágl 2015.10.16. 21:48:22

A párizsi nem felvágott, hanem a vörösáruk termékcsoportjába tartozik. Egyébként meg jó minőségű párizsit senki ne is keressen 1500-200 Ft/kg ár alatt, mert a jó párizsinak a legfontosabb alapanyaga a marhahús( kellene, hogy legyen), ami iszonyat drága.

RTB 2015.10.17. 12:18:37

@paranoise: mondjuk hülyeséget írtál OFF

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.17. 14:45:31

@Péter Pál Nágl: Nem inkább 1500-2000 Ft/kg ár alatt?
Sztem egyébként a sertés párizsi is jó.

pityókaborsommelier 2015.10.19. 08:30:58

@élhetetlen: Kipróbáltam sültzsírral, egészen jó. Nagyot javultak az esélyeim a nyugdíjaskori elszegényedés kivédésére.

bandigyerek 2015.10.26. 22:27:51

@kalbász: nem füstölt, hanem füstölt ízű.
nem arról van itt szó, hogy milyen fülevakargatott alpesi borjúból milyen extraprémium kurva jó párizsit lehet csinálni, (nem fognak, azt tőkehúsban eladják), hanem a fenti árfekvésben is lehet jó ízű terméket találni. Az, hogy miből van, más kérdés, de dőreség lenne azt hinni, hogy a 2000 forintos pick nosztalgia párizsi jobb alapanyagból lenne, ott a marketinget kell megfizetni, pont.

Klown 2016.01.08. 12:06:41

@tlantos: Megelőztél! :)

Ezelőtt kb. 20 éve ettem finom párizsit. Az volt a neve, hogy lyoni párizsi. Tényleg fűszeresebb, markánsabb volt, mint a sima. (Akkoriban csak egy kisboltban - Manó ABC - a Hambzsabégi út - Vincellér utca sarkán találkoztam vel) Sajnos egy idő után eltűnt a kínálatból, pedig tényleg jó volt! Bár én a gyártóra rosszul emlékeztem, lévén kiskamasz voltam. Úgy tudtam a Premier gyártja. Ahogy látom a Pontis-t sikeresen felszámolták... :(

"Békebeli" párizsit már tényleg csak maszek henteseknél lehet venni. Én Érden a volt kenyérgyári mintaboltban szoktam beszerezni. Jó minőségű és az ára is okés. (1500 Ft/kg) Az ilyen "békebeli" jelzős Pick, meg elmehet a búsba! Szerintem ugyanolyan nagyipari gagyi. Sokszor a hústartalma sem nagyobb, mint az olcsóé.

Ha az ember nem akar sok E-t enni, akkor sajnos kevés választása marad. Ezért eszek inkább - mértékkel - egy jó szalonnát, töpörtyűt. Ezeket nehéz "hamisítani", telenyomni ízfokozóval, állományjavítóval. Nem véletlenül lettek ilyen drágák ezek a "népi" étkek, amik régen a legolcsóbbak voltak, a szegények eledelei. Füstölés helyett maratni lehet, de azt egy rutinosabb "user" hamar észreveszi.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.01.08. 18:01:50

Egy kalap szar az összes.
És szerencsére a bölcsiben sem adnak ilyen fost mostanság.